Portal Medycyna Grabieniec, Łódź, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jesteś 8890031
odwiedzającym

piątek 25 lipca 2014

KULTURA I SPORT > Fotografia > Flora

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) jest bardzo popularną w naszym kraju rośliną często i zamiennie nazywaną dmuchawcem lub mleczem.
     jest jednym z wielu garunków należących do rodziny astrowatych.
     Najpiękniej wygląda wiosną, kiedy kwitnie obficie na trawniach i łąkach. Niestety, nie jest rośliną lubianą przez działkowców i posiadaczy ogrodów, gdyż łatwo się rozprzestrzenia po wypielęgnowanych trawnikach i traktowany jest wówczas jak chwast. Tymczasem tak naprawdę mniszek lekarski jest rośliną leczniczą, a także jadalną - młode listki mniszka doskonale nadają się na sałatki.
      W lecznictwie używany jest korzeń mniszka oraz kwiat mniszka. W korzeniu znajdują się m. in. trójterpeny, związki goryczowe, fitosterole, wielocukry, a kwiecie: krotenoidy, flawonoidy, trójterpeny, cukry redukujące.
     Korzeń i kwiat mniszka działa pobudzająco na czynnośc wątroby, wzmaga wytwarzanie żółci i ułatwia jej odpływ do dwunastnicy. Gorzki smak wyciągów z mniszka zwiększa wydziela soku żołądkowego, co ułatwia trawienie. Ma również działanie moczopędne.
     Wskazaniami do stosowania mniszka są:
     - choroby wątroby z osłabieniem wydzielania żółci,
     - marskość wątroby,
     - stan po przebytym wzw,
     - kamica moczowa.
     Korzeń mniszka przygotowuje się w postaci odwarów, świeżego soku i mieszanek ziołowych.

lek. med. Ewa Pakuła, opracowano na podstawie Encyklopedii Biologicznej i "Ziołolecznictwa" pod red. A. Ożarowskiego