Portal Medycyna Grabieniec, ��d�, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jeste� 9549478
odwiedzaj�cym

sobota 1 listopada 2014

PORADNIK MEDYCZNY > Inne > Pozostae

Maliny

Maliny s bardzo smakowitymi, ale nietrwaymi owocami runa lenego. Zgniecione szybko psuj si i fermentuj. Maliny lene maj drobne owoce i rosn najczciej na polanach lub zrbach. Owocuj w lipcu i sierpniu. Odmiany uprawne, ktrych jest wiele, maj owoce wiksze od malin lenych, a zbiory ich trwaj od lata do pnej jesieni. Dziki osigniciom nauki w ogrodnictwie, malinami moemy raczy si jeszcze pod koniec padziernika, a czasem (jeli utrzymuje si ciepa pogoda) nawet na pocztku listopada.

Na surowo i w przetworach
Maliny tak samo jak poziomki nadaj si tylko do szybkiego spoycia, bez moliwoci przechowywania ich do dnia nastpnego. Doskonae s zerwane prosto z krzaka i podawane samodzielnie jako desery lub z dodatkami np. z lodami albo bit mietan. Jednak najczciej owoce te przerabia si na bardzo aromatyczne przetwory: soki, demy, konfitury, galaretki i wino. Zawieraj pektyny, cukry, garbniki i witamin C. Maliny, podobnie jak i poziomki, mog wywoywa reakcje alergiczne, zwaszcza u maych dzieci, dlatego nie naley podawa ich niemowltom do koca 1 roku ycia.

W lecznictwie
Od dawien dawna sok lub herbata z owocw malin znane s z dziaania napotnego i stosowane w domowym lecznictwie przy przezibieniach, grypach i anginach. Herbata z mieszanki suszonych listkw dzikiej maliny i innych zi reguluje zaburzenia odkowe i jelitowe u dzieci.


Przeczytaj rwnie o innych owocach runa lenego:

Czarna jagoda

Ewa Pakua