Portal Medycyna Grabieniec, Łódź, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jesteś 8914620
odwiedzającym

wtorek 29 lipca 2014

PROFILAKTYKA ZDROWIA > dorośli > Co mówią podstawowe badania

Normy niektórych badań laboratoryjnych krwi

Prawie każdy, kto otrzymuje do ręki wyniki swoich badań laboratoryjnych jest ciekawy czy oznaczone parametry mieszczą się w zakresie normy. Dlatego warto przypomnieć orientacyjne zakresy norm badań laboratoryjnych, zwłaszcza, że obecne komputerowe wydruki z wynikami badań nie są dla wszystkich czytelne.
     Należy jednoczesnie pamiętać, że każde laboratorium opracowuje swoje zakresy norm dla badań laboratoryjnych, dlatego podane niżej wartości należy traktować orientacyjnie.
     
     
     Wskaźniki biochemiczne (Zakres normy)
     
     Glukoza (GLU) - 70 - 110 mg/dl
     
     Lipidogram:
     Cholesterol całkowity (TChol) 150 - 200 mg/dl
     Cholesterol LDL (LDL-Chol) < 130 mg/dl
     Cholesterol HDL (HDL-Chol) - mężczyźni > 35 mg/dl; kobiety > 40 mg/dl
     Trójglicerydy (TRG) 35 - 150 mg/dl
     
     Próby wątrobowe:
     ALAT 0 - 40 U/l
     ASPAT 15 - 50 U/l
     Bilirubina całkowita (TBIL) 0,2 - 1,0 mg/dl
     
     
     Żelazo (Fe) 49 - 167 mikrogram/dl
     
     Elektrolity:
     Sód (Na) 136 - 145 mEq/
     Potas (K) 3,5 - 5,1 mEq/l
     Chlorki (Cl) 95 - 105 mEq/l
     
     Gospodarka wapniowo-fosforanowa:
     Wapń (Ca) 8,4 - 10,2 mg/dl
     Fosfor (PHOS) 2,7 - 4,5 mg/dl
     
     
     Czynność nerek:
     Mocznik (UREA) 10 - 50 mg/dl
     Kreatynina (CREA) 0,0 - 1,2 mg/dl
     Kwas moczowy (URIC) 2,6 - 7,20 mg/dl
     
     
     Układ krzepnięcia:
     Wskaźnik protrombinowy 80 - 120 %
     Miano antystreptolizyny (ASO) 10 - 200 IU/ml
     Wskaźniki ostrej fazy
     Mukoproteidy 1,9 - 4,9 mg/dl
     
     Białko całkowite (TP) 6,40 - 8,30 g/dl
     
     Hormony tarczycy:
     TSH 0,27 - 4,20
     fT3 1,64 - 3,45
     fT4 0,71 - 1,85
     
     Przeczytaj również:
     Wyjaśnienie niektórych skrótów badań laboratoryjnych
     
     Badanie ogólne moczu
     
     Jak pobrać mocz do badania

lek. med. Ewa Pakuła